Een korte uitleg over onze opleiding tot schilder worden.
Werken als schilder betekent zeer afwisselend werken. Je werkt steeds op een andere plek, krijgt te maken met nieuwbouw en onderhoudschilderwerk en ook behangen en glaszetten hoort bij de opleiding. Vier dagen per week werk je bij een erkend leerbedrijf en één dag per week ga je naar school.

Begin, duur en niveau van de opleiding?
Met ingang van schooljaar 2019-2020 kun je beginnen met je opleiding. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar. Het niveau van de opleiding is MBO niveau 2. Wil je na het behalen van de opleiding Schilder niveau 2 verder leren dan kun je de opleiding Gezel Schilder niveau 3 gaan volgen. Als vooropleiding vragen wij een diploma VMBO of het diploma Assistent Schilder (niveau 1). Heb je een andere vooropleiding maar ben je gemotiveerd om het vak te leren, neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn de kosten?
De kosten worden bepaald door het Regionaal Opleidings Centrum (ROC). Eventuele benodigde werkkleding, schoenen en gereedschap worden door Dé Schildersvakschool ZON in bruikleen verstrekt.

Informatie video

Meer informatie

Schilder worden

De schildersvakopleidingen binnen de sector Opleidingen van OnderhoudNL zijn gezamenlijk het opleidingsbedrijf van en voor de bedrijfstak schilderen en (vastgoed) onderhoud. Er zijn twintig opleidingslocaties verspreid door Nederland.

Het schildersvak leren bij een Schildersvakopleiding

Wil je niet te veel op school zitten maar een vak leren met je handen? Dan is werkend leren echt iets voor jou!

Tijdens de opleiding werk en leer je op verschillende plekken. Je bent afwisselend aan het werk bij een erkend leerbedrijf, op een project, in de praktijkleerwerkplaats van de Schildersvakopleiding of je volgt de theorielessen bij het ROC.

Bij de Schildersvakopleiding leer je het vak en word je breed opgeleid tot allround onderhoudsmedewerker.

Voordelen van werkend leren

• Direct aan de slag in een mooi en gevarieerd vak
• Verdienen tijdens de opleiding
• Een goede en veilige leerwerkplek
• Deskundige en intensieve begeleiding
• Breder opgeleid worden
• De opleiding afronden met een landelijk erkend (mbo-)vakdiploma
• Mogelijkheden om door te leren
• Carrièremogelijkheden
• Werken in een branche met toekomst

Carrière maken als schilder

In de schilders- en onderhoudsbranche bestaan veel verschillende functies. Een project wordt nooit alleen door een schilder uitgevoerd. In de voorbereiding zijn calculators en planners nodig. Tijdens een project zijn ook leermeesters en uitvoerders onmisbaar. In het hele team is elke vakkracht hard nodig om de klus te kunnen klaren.
Bij een Schildersvakopleiding leer je het vak en kun je doorleren als je de ambitie hebt.

• niveau 1 Entree-opleiding (Schilder)
De Entree-opleiding is een eenjarige opleiding en is een toeleidend traject naar ‘Medewerker Schilder’ (niveau 2). Je start met de basisvaardigheden schilderen en er wordt gekeken of je geschikt bent en aanleg hebt voor het vak.

• niveau 2 Medewerker Schilder
Je leert schilderwerk uit te voeren op allerlei ondergronden zoals hout, steen en metaal. Als onderhoudsspecialist zorg je ervoor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi strak in de verf zitten. Soms moet je de ondergrond eerst repareren, bijvoorbeeld bij houtrot. Je moet dus veel weten van de ondergronden en materialen waarmee je werkt. Je hebt bovendien gevoel voor kleur. Je voert je werkzaamheden in een schilders- of onderhoudsbedrijf uit onder begeleiding of in teamverband.

• niveau 3 Gezel Schilder
Een gezel schilder doet eigenlijk hetzelfde werk als een schilder, maar is in staat zelfstandig te werken en het eigen werk te beoordelen. Als gezel schilder begeleid je ook leerlingen van de opleiding. Je levert mooi schilderwerk af. Je weet alles van ondergronden, materialen, verfsystemen, kleuren en duurzaam onderhoud. Kortom, je levert vakwerk en kunt daarnaast ook leerlingen begeleiden en aansturen.

• niveau 4 Specialistenopleiding
(Restauratieschilder uitvoerder/calculator/werkvoorbereider)
Restaureren betekent terugbrengen in de oude staat. Dat is secuur werk. Vaak gaat het om gebouwen van honderden jaren oud. Als restauratie schilder kun je onderzoeken hoe een ruimte er vroeger uitzag. En je weet hoe je die weer in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen. Je hebt kennis van oude behangtechnieken en inzicht in klassiek kleurgebruik.
Als decoratieschilder ben je creatief bezig en pas je technieken toe zoals sjabloneren, belettering, glaceren, het maken van hout- en marmerimitaties.

Afhankelijk van je vooropleiding, start je je opleiding op niveau 1 of 2. Wanneer de opleiding succesvol is afgerond, ontvang je een landelijk erkend mbo-vakdiploma.

Verdere carrièremogelijkheden

Per niveau bepalen je persoonlijke resultaten en ambitie, hoe snel je verder gaat naar het volgende niveau.
Hoe verder je komt, hoe meer praktische vaardigheden en theoretische kennis je vergaart.
Tijdens de Specialistenopleiding word je opgeleid voor een middenkaderfunctie.
Vandaar uit zijn er mogelijkheden voor functies als uitvoerder of zelfs zelfstandig ondernemer.