In de schilders- en onderhoudsbranche bestaan veel verschillende functies. Een project wordt nooit alleen door een schilder uitgevoerd. In de voorbereiding zijn calculators en planners nodig. Tijdens een project zijn ook leermeesters en uitvoerders onmisbaar. In het hele team is elke vakkracht hard nodig om de klus te kunnen klaren.
Bij een Schildersvakopleiding leer je het vak en kun je doorleren als je de ambitie hebt.
• niveau 1 Entree-opleiding (Schilder)
De Entree-opleiding is een eenjarige opleiding en is een toeleidend traject naar ‘Medewerker Schilder’ (niveau 2). Je start met de basisvaardigheden schilderen en er wordt gekeken of je geschikt bent en aanleg hebt voor het vak.
• niveau 2 Medewerker Schilder
Je leert schilderwerk uit te voeren op allerlei ondergronden zoals hout, steen en metaal. Als onderhoudsspecialist zorg je ervoor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi strak in de verf zitten. Soms moet je de ondergrond eerst repareren, bijvoorbeeld bij houtrot. Je moet dus veel weten van de ondergronden en materialen waarmee je werkt. Je hebt bovendien gevoel voor kleur. Je voert je werkzaamheden in een schilders- of onderhoudsbedrijf uit onder begeleiding of in teamverband.
• niveau 3 Gezel Schilder
Een gezel schilder doet eigenlijk hetzelfde werk als een schilder, maar is in staat zelfstandig te werken en het eigen werk te beoordelen. Als gezel schilder begeleid je ook leerlingen van de opleiding. Je levert mooi schilderwerk af. Je weet alles van ondergronden, materialen, verfsystemen, kleuren en duurzaam onderhoud. Kortom, je levert vakwerk en kunt daarnaast ook leerlingen begeleiden en aansturen.
• niveau 4 Specialistenopleiding
(Restauratieschilder uitvoerder/calculator/werkvoorbereider)
Restaureren betekent terugbrengen in de oude staat. Dat is secuur werk. Vaak gaat het om gebouwen van honderden jaren oud. Als restauratie schilder kun je onderzoeken hoe een ruimte er vroeger uitzag. En je weet hoe je die weer in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen. Je hebt kennis van oude behangtechnieken en inzicht in klassiek kleurgebruik.
Als decoratieschilder ben je creatief bezig en pas je technieken toe zoals sjabloneren, belettering, glaceren, het maken van hout- en marmerimitaties.
Afhankelijk van je vooropleiding, start je je opleiding op niveau 1 of 2. Wanneer de opleiding succesvol is afgerond, ontvang je een landelijk erkend mbo-vakdiploma.